Навигация

Услуги

Характерни пожари с пострадали деца - публикации в медиите

 

Източниците на представените материали са сайтове в интернет, без указана защита на авторски права.
Публикацията е само за инструктиране на подрастващи в сферата на образованието.


Доказателство за правдивостта на опасностите при пожар са следните инциденти, станали в периода 2009 – 2011 г. 
Това са част от случилите се ежегодно в България около 30 000 пожара, с около 100 загинали и 1000 пострадали човека на различна възраст.

Спасиха 100 деца от пламтящо училище
 
Пожар предизвика паника вчера в основното училище “Христо Ботев” в старозагорското село Загоре. Огънят пламнал от един от комините на сградата, която се отоплява на дърва и въглища. За щастие огнената стихия не взе жертви.
Около 11 ч хора, живеещи край училището, забелязали, че покривът гори. Веднага влезли в класните стаи и предупредили за опасността. Учителките успели да евакуират всички. След минути на място пристигнали три пожарни, които изгасили пламъците. Унищожени са 350 кв. м от покрива.
“На училище са били около 100 деца, но всички са изведени навреме”, каза директорката на селското школо Богданка Желязкова. Учениците от съседните села веднага били натоварени на автобус и откарани по къщите.
“Бяхме в час, една учителка ни каза веднага да излезем”, разказа петокласникът Пенко Пътов. Той се шегува, че след грипната го очаква и пожарна ваканция.
Изгоря покрива на училище в село Арда
24 декември 2008 15:09 | 
Голям пожар е пламнал в 12.50 часа в Основно училище "Св.св. Кирил и Методий" в смолянското село Арда. От Областната дирекция на полицията в Смолян съобщиха пред Дарик, че до момента изцяло е изгорял покривът на старата училищна сграда от гредоред. На мястото на инцидента са два противопожарни автомобила от пожарната в Смолян и един от РС "ПАБ" – Рудозем.
От полицията коментираха, че напълно отпада версията за умишлен палеж, тъй като има очевидец, който е съобщил, че е забелязал сутринта от комина на училището да излиза дим, въпреки че от понеделник учениците са във ваканция.
Според жители на селото най-вероятната причина е забравена включена отоплителната инсталация, тъй като вчера в сградата на селското училище е имало коледно празненство. Към момента информация за жертви и пострадали при пожара няма.
В Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" се обучават учениците от 1 до 8 клас от Арда, както и децата от близкото село Могилица
23:53
17.10.09

Спасиха деца от горящо училище

Пожарникари спасиха 16 деца и две учителки от огнен капан в арменското училище на ул. "Климент" във Варна. Пламъците лумнаха вчера по обед в стая на първия етаж в сградата, която е разположена в един двор с арменския храм "Св. Саркис".
Малчуганите имали занятия на втория етаж. Те усетили опасността едва когато гъсти кълба дим обхванали цялото училище. След сигнала за бедствието в 12,40 ч на място веднага пристигнали пожарникари и полицаи от Първо РПУ. Те заварили горящата стая на първия етаж, а на пейка в двора лежал настоятелят на храма отец Саркис. Оказало се, че той грабнал два пожарогасителя и се втурнал да гаси пламъците. Димът обаче го обгазил, а от притеснение получил и сърдечна аритмия и бил откаран в болница без опасност за живота.
Задачата за спасителите се оказала изключително сложна, когато станало ясно, че на втория етаж децата и учителите са в капан от черните кълба дим. Огнеборците бързо затворили вратата на горящата стая и се качили на втория етаж. Отворили прозорците на занималнята и помолили двете учителки да приближат децата до прозорците. Така всеки от пожарникарите започнал да смъква по двама малчугани и да ги извежда в двора. Само за три минути всички ученици били на безопасно място. После спасителите изгасили пламъците на първия етаж.
“Не зная какво е станало, но ще помогна финансово за възстановяването на щетите от пожара”, каза Антраник Шикариян, шеф на църковното настоятелство на арменската общност във Варна и един от собствениците на превозваческата фирма “Транстриумф холдинг”.
По първоначални данни огънят е бил предизвикан от тлеещ кабел на неизправна 

 


Коментар на евакуационно занятие

Днес, на учителския съвет, коментирахме как е преминала поредната тренировъчна евакуация, която по план се прави два пъти годишно и  недай си, Боже, да не се налага някой ден наистина. Аз обаче имам проблем със сигнала, който е определен да бъде непрекъснат звук на звънеца. (Да поясня: в нашето училище звънецът е електрически, а не бие училищна камбана.)
Само че непрекъснато звъни звънецът също и за влизане в часове, и за излизане в междучасия. Затова ми се случи веднъж да изведа целия клас светкавично навън, защото си помислих, че звънецът е сигнал за евакуация. Просто лелката го беше натиснала по-продължително, моя милост организира по най-бързия начин децата и хукнахме да напускаме училището. Както се сещате, някои колеги си умряха от смях на моята свръхготовност за реагиране. 
Взех думата на съвета, за да се оплача, че не мога да разпознавам звънеца и изпадам в комични ситуации, а в отговор на моите думи колегата, който провежда училищната евакуация, ме поздрави с „Браво, Поли! Така трябва – по-отговорно да се отнасяме към тези неща”.
Попитах аз не може ли да се промени звука с прекъсващ, но той каза, че не може, защото е установено като правило навсякъде. Но аз пак си питам, питам и вас, дали това правило няма начин да се измисли така, че ако възникне проблем, още на третата секунда да сме наясно, че трябва да се евакуираме, или ще си гледаме часовника и ще засичаме колко време бие звънецът?
Учениците от 119 СОУ "Академик М. Арнаудов" участваха в учебни евакуационни действия. Столичните пожарникари организираха учебна евакуация за децата, за да им покажат как се действа в случай на авария. Децата проиграха плановете за напускане на сградата при пожар и за пореден път си припомниха правилата за пожаробезопасно поведение.

Учениците имаха възможност отблизо да наблюдават реално погасяване на огън, да се качат в кабината на пожарен автомобил и да пуснат светлинната и звукова сигнализация. Накрая най-запалените млади огнеборци участваха в част от дисциплината "Бойно разгръщане", при която помпиер подава вода от кофпомпа към струяр, който се опитва да уцели мишена. Най-добрите в тази дисциплина получиха награди от столичните огнеборци.

Комисар Иван Илиев обяви, че в рамките на месец септември ще се проведе учебно-демонстрационна евакуация във всяко едно столично училище. Стана ясно, че са готови и плановете за организиране на подобни мероприятия във всички учебни заведения на територията на страната.


В Русия съдят директорка на училище за трагичен инцидент

11.12.2009
В Руския съд, днес, влиза наказателно дело срещу бившата директорка на училището в село Беляевка, Оренбургска област – Лариса Цеповяз. Тя е обвинена в лекомисленост и самонадеяност, във връзка с трагичния инцидент, случил се на 1 октомври 2008 година, в това учебно заведение. Тогава сградата на училището се срути, над главите на 700, намиращи се в нея ученици и персонал, като при произшествието намериха смъртта си пет деца, а още три бяха сериозно ранени. Цеповяз е обвинена в небрежност, причинила смъртта на две и повече лица, защото не е предприела незабавни мерки, по евакуацията на зданието, въпреки, че е имало предварителни индикации, че може да се случи най-лошото. Следствието по-рано установи, че централната част на сградата се е срутила в 11:45 часа, а малко преди това, към десет часа сутринта, директорката е била уведомена, за образувалата се цепнатина в стена на първия етаж, която продължава да расте. Половин час след това на мястото дошъл архитектът на Беляевски район, който препоръчал незабавна евакуация на хората, намиращи се в зданието, но Лариса Цеповяз се отнесла лекомислено към ситуацията. 15 минути преди трагедията, заповед за евакуация на учениците дал и заместник-кметът на Беляевски район, но директорката отново я игнорирала. Причината за срутването на сградата, бил допуснат брак, при строежа на училището, през 1964 година, като направеният преди това ремонт, само задълбочил проблема.

16 деца в огнен капан във варненската Арменска църква
автор(и): Труд онлайн, прочитания: 607, коментари: 0

Пожар в сградата на настоятелството на Арменската църква във Варна хвана в капан 16 деца и две учителки, които провеждали занимания днес по обед. Огънят вече е потушен и няма пострадали, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и спасяване".
В 12:48 часа в пожарната служба е получен сигнал, че гори арменското училище. Две-три минути по-късно отново по GSM е подадена информация, че огънят застрашава 16 деца и две учителки, които се намират на втория етаж и заради дима не могат да излязат от сградата.
Незабавно за мястото на пожара тръгнали два екипа огнеборци. Те предприели незабавни мерки за евакуация на хората, попаднали в пламъците, сред които имало и двама родители. Възрастните се опитали да помогнат на преподавателките и учениците им да излязат, но също се оказали хванати в огнения капан, обясни Николов.
Междувременно отецът на арменската църква се опитал да загаси огъня с двата налични прахови пожарогасителя, но без успех. Заради притеснението от случващото се той получил аритмия и огнеборците го намерили легнал на пейка в двора. Веднага свещеникът бил откаран от Бърза помощ в болница.
Задачата пред пожарникарите се оказала рискова и сложна заради силното задимяване, което било обхванало цялата сграда. Всеки от тях започнал да измъква по две деца по стълбите и да ги извежда на двора. В рамките на три минути цялата група била евакуирана, след което огнеборците потушили пламъците.
Всички ученици и възрастни са невредими, прегледани са от лекар и в момента са под лекарско наблюдение.
Основната версия за възникването на пожара е късо съединение или забравен електрически отоплителен уред, използван на първия етаж. Това съобщи комисар Тихомир Тотев - шеф на огнеборците в морската столица. Засегната е сериозно само една стая от сградата. Продължава работата по установяването на причините за инцидента

 

Пожар горя в дом за деца в Асеновград
29.01.2010 18:39
Огънят се разпространил в спално помещение на първия етаж в сградата, но няма пострадали

Пожар е избухна вчера около 18,30 ч. в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Таньо Войвода" в Асеновград, но няма пострадали, съобщиха от МВР-Пловдив.
Огънят се разпространил в спално помещение на първия етаж в сградата.
Унищожени са прозорците и входната врата на стаята, шест легла и шест шкафчета в нея. Причините за пожара все още не са установени.
Заради ниските температури и неправилното използване на отоплителни уреди зачестяват.


Жена и двете й деца пострадаха при експлозия на газ в Добрич.
25.08.2010 13:57
Децата - на 4 и 2 години, и майката са в болница след като, поради техническа неизправност, е гръмнал газов котлон в жилището им

Две деца - на 4 и 2 години, и майка им пострадаха при експлозия на газ в Добрич, съобщиха от служба "Пожарна безопасност и спасяване".
Инцидентът е станал в апартамент на ул. "Отец Паисий" малко преди 21.30 ч. снощи заради техническа неизправност в газов котлон.
Поради разхерметизиране на маркуч към уреда в жилището е изтекла газ и се е възпламенила.
М. К., на 33 години, и децата й Р. К. и М. К. са получили изгаряния, информират от полицията.
Всички пострадали са настанени в  болницата в Добрич. Животът им е вън от опасност, допълват от Областната дирекция на МВР.

 

Училищен автобус се запали в Могилино
28.01.2010
 За един ден:
В Плевен млада жена е пострадала от гръмнала водна риза на камина с твърдо гориво. Пострадалата е 29-годишна плевенчанка, която е приета в Спешно отделение на университетската болница в Плевен с изгаряния по горните и долните крайници.
Това е втори пореден случай в града в рамките на два дни.
В с. Разделна, общ. Гълъбово мъж на 47 години е починал от задушаване при пожар в дома му.Изпратеният на място екип на районната служба е загасил горящият и силно димящ дървен под в едно от помещенията. Пожарът е бил причинен от запалване на открит огън в жилищното помещение. По случая е образувано досъдебно производство.
Момче е загина при пожар в барака, пригодена за живеене, в столичния кв. "Христо Ботев", съобщиха от пресцентъра на МВР.
Веднага след получаване на сигнала на мястото на произшествието са изпратени три противопожарни автомобила и линейка от Специализираното звено за медицинска помощ. За броени минути пожарът е потушен. В разрушената постройка е открито тялото на момчето, което по информация от близките му било незрящ и неподвижен инвалид. Причината за пожара е неправилно ползване на отоплителен уред.
Момче на 4 години загина пир пожар, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Тази сутрин минути след 7 часа в несебърската пожарна било получено съобщение за пожар в къща в село Оризаре. Пристигналите на място огнеборци погасили пламъците за минути.Те обаче не са успели да спасят намиращото се в къщата 4-годишно момченце.При пожара е пострадал и 35-годишният баща на детето. Той е получил сериозни изгаряния по лицето и ръцете.
Причината за пожара е неправилно ползване на отоплителни уреди.

 

Пожар в ромски лагер до Рим, 4 деца загинаха
07.02.2011
Също днес при пожар, избухнал в детски дом в естонския град Хаапсалу, загинаха десет деца.
Други десетина и един възрастен са транспортирани в болница.
Огънят пламнал след обед и бързо обхванал цялата сграда, част от която рухнала.
В дома били настанени близо 40 сираци и деца, от които родителите им са се отказали. Всички били с различна, главно тежка степен на инвалидност, и не можели да се придвижват сами.
За тях се е грижил персонал от 37 души.
Президентът на Естония Тоомас Хендрик Илвес изрази покрусата си във връзка с трагедията и обяви 21 февруари за ден на национален траур.

 

Две деца загинаха в пожар
09.10.2010 19:11
При пожара в радневското село Даскал Атанасово е пострадало и трето дете, което е с интоксикация, но без опасност за живота

Две момчета - на 6 месеца и на 1 година и осем месеца, са загинали при пожар в радневското село Даскал Атанасово, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Стара Загора.

Съобщението е подадено в РУ "Полиция" в Раднево от екип на Центъра за спешна медицинска помощ, изпратен по сигнал в дома на децата.

Извършената на място проверка установила, че жертвите живеели с 21-годишната си майка и по-голямото си братче - на 3 и половина години.

Майката оставила трите деца сами и отишла до магазина. Пожарът е възникнал в нейно отсъствие.

Запалили са се дюшеци и по предварителни данни децата са се задушили.

По-голямото момченце е с интоксикация, но без опасност за живота. То е настанено в болницата в Раднево и му е предоставена полицейска закрила.

 

Жена и бебе загинаха в пожар в София

Къщата не е била включена към електропреносната мрежа, показала проверката на органите на реда.
Предполага се, че пожарът е причинен от най-голямото дете, при опит да запали свещ с кибрит. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Три дечица спасени по чудо при пожар
07.12.2010 17:09
24-годишната майката поставила в печката парчета от пластмасова касетка и излязла извън дома в село Рудник, Бургаско
Три деца са пострадали при пожар в дома им в местността "Дермен дере" в бургаското село Рудник, съобщиха от полицията в Бургас. Двете момчета на 2 и 3 години и момиченце на 1 година са били в безсъзнание и са откарани в центъра за спешна медицинска помощ в града. Те са настанени в реанимацията на бургаската болница без опасност за живота.

Пожарът е възникнал от оставена без надзор печка на твърдо гориво.

24-годишната майката Р.А. поставила в печката парчета от пластмасова касетка и излязла извън дома. Децата са били спасени от техен съсед.
За случая е уведомен отдел "Закрила на детето". Образувано е и досъдебно производство.

От полицията в Бургас съобщават и за пожар в жилище в село Брястовец, собственост на 56-годишен британски гражданин.

Огънят е пламнал на първия жилищен етаж в къщата, който се е отоплявал с печка на дърва. По данни на собственика отоплителният уред е бил оставен да гори през нощта, докато той самият бил на втория етаж. Обзавеждането и покъщнината на първия етаж са унищожени напълно.

54-годишната собственичка на къща в село Божевци, община Сливен, е загинала вчера при пожар в нея. Постройката е напълно унищожена.

 

Туба с бензин избухна, 8-годишно момче с 30% изгаряния
 14-ти Декември 2010,  24 часа

8-годишно момче от плевенското село Бъркач пострада тежко от експлозия на туба с бензин, съобщи БНР.
Тубата избухнала, докато родителите му палели огън.
Детето е получило 30% изгаряния и ще бъде откарано в специализираната клиника на „Пирогов". Леко е пострадал и бащата на момчето.

При пожар в къща в кв. "Изток" в Кюстендил тази сутрин е пострадал 76-годишен мъж,

съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. Настанен е в кюстендилската болница с 50 % изгаряния 2-3-та степен. Огънят е унищожил обзавеждането в стаята, в която е спал възрастния мъж

Въпреки зловещия вид на Величко Велков лекарите уверяват, че той ще се възстанови от тежките изгаряния.
Нагрят от пламнало във фритюрник олио флакон за хлебарки взриви кухнята на пенсионер в блок 106 в район "Тракия". От експлозията на 6-ия етаж са изкъртени прозорците на жилището, а огънят унищожил хладилник и мебелировката. 64-годишният Величко Велков е с тежки обгаряния по лицето и двете ръце.
Инцидентът е станал в неделя на обяд в Пловдив в същия вход, където три етажа по-долу живее европейският шампион по карате, чийто "Фолксваген Пасат" бе подпален сутринта, съобщиха от полицията.
Към 12,30 часа разведеният Величко и приятелката му пържели картофи. Отишли за малко в другата стая и забравили включения в електричеството фритюрник. Той бил позадръстен от мазнината и нагрятото олио пламнало. Огнените езици бързо обхванали пердетата. "Замириса ми на пушек и влязох в кухнята", обясни Величко. В същия момент експлодирал 300-милилитровият спрей, а пенсионерът едва успял да прикрие очите си с две ръце.
"Добре, че поизгасих пламъците, защото в кухнята имаше 2 пълни газови бутилки. Щом от такъв спрей хвръкнаха прозорците, от пропан-бутана щяха да падат стени", кръстеше се Величко, който работил 3 години и половина в Коми и се пенсионирал като строител.
"Състоянието му е стабилно. Засегнати са 6% от площта на кожата, но травмите са тежки", каза д-р Красимир Янев от клиниката по изгаряния в Университетска болница в Пловдив. Най-дълбоко поразените зони от 3-а степен са по дясната длан и три от пръстите на лявата ръка. От 2-ра са изгарянията по лицето, клепачите и окосмената част на главата. Величко е прегледан от очни лекари, ушни специалисти, направена му е снимка на белия дроб заради вдишаните токсични газове от аерозола. За момента не се налага извършване на пластични операции, лекуваме го с антибиотик и кортикостероиди, ще се възстанови, казаха лекарите.

 

Свещ пали завивки, 2 деца се задушават

Събота, 9-ти Октомври 2010, 

Изоставената къща в с. Даскал Атанасово, където трите братчета и майка им Светла живеели.

Черна събота изживя радневското село Даскал Атанасово вчера, след като при пожар загинаха две момченца - Петко, на 6 месеца, и Минчо, на година и 8 месеца. Батко им Йордан - на 3,5 г., оцеля като по чудо.
Сутринта към 8,20 ч майка им Светла Йорданова, на 21 г., ги оставила сами вкъщи и отишла до магазина. Когато след 40 мин се върнала, белята вече била станала. Най-голямото от трите момченца - Йордан, се опитало да запали свещ, която подпалила завивките, в които били другите деца. От тлеещите юргани Петко и Минчо се задушили. Само Йордан е настанен в радневската болница и състоянието му вече е стабилно.
Йордан опитал да запали свещта, защото в къщата, където живеело ромското семейство, нямало ток. Прозорците били покрити с найлони. Децата спели направо на пода.Светла се настанила с челядта си в изоставената къща в края на селото преди 3 месеца, когато избягала от Николаево с новия си любим Мариян, който се хванал кравар в Даскал Атанасово. Преди това живеела с 25-годишния Тинко Желев, който бил баща на двете по-големи момчета. Когато обаче Тинко влязъл в затвора за кражби, Светла тръгнала с Мариян - родом от сливенските села, който вече имал 3 деца там. Двамата със Светла си родили Петко.
"Крадох заради тях, за да ги нахраня", признава Тинко, който се върнал от затвора, но нямал вече жена. Държал обаче на синовете си.
"Светла живееше без брак с мъжете си и трите й деца се водят на мое име, тъй като тя не е добре умствено", разказва през сълзи майка й Анка. Карали само на социални помощи, но майката подозира, че в Даскал Атанасово не са ги получавали заради нередовни документи.
Жената беше дошла да прибере трупа на Минчо, за да го погребат в Николаево. "Той беше кръстен на мен", плаче и вуйчо му, братът на Светла. Той се кани да съди новия си "зет" Мариян, защото не се грижел за семейството.
Ромите от Николаево се готвеха късно в събота да приберат тялото на Минчо. Шестмесечният Петко обаче за тях бил чужд - за него трябвало да се погрижи баща му Мариян.
След трагедията той се бе покрил, може би уплашен от отмъщението на близките на Светла. Тя също липсваше и никой не можеше да каже къде се е дянала в суматохата.
Телцата на двете мъртви дечица лежаха на земята, завити в юргани.

 

Пожар овъгли баща и дъщеря. Огънят тръгнал от свещ или цигара

сряда, 27 октомври 2010

Двама болни, баща и дъщеря, са се задушили и издъхнали при пожар в дома си в старозагорското с. Михайлово. Сигналът за бедствието е бил получен районното управление “Пожарна безопасност и спасяване” малко след 9 часа днес сутринта, съобщиха от полицията.
Пожарът е бил забелязан от съседи, които заедно с кмета и други жители на селото започнали да гасят още преди да пристигне противопожарния екипи. След потушаване на огъня в една от стаите са били открити отруповете на обитаващите жилището 81-годишният Иван Ганчев и дъщеря му Йонка, на 54-г.
Старецът бил с напълно увредено зрение и досега живеел при брат си. Преди няколко дни обаче той претърпял операция и завел Иван при дъщеря му да го гледа временно му. Йонка обаче имала психически проблеми и трудно се оправяла.
Причините за трагичния пожар се изясняват. Къщата е била с изключено електрозахранване, а отоплителната печка не е била запалена. Една от версиите е, че огънят е тръгнал  от изпусната цигара, жената е пушела, или от съборена свещ, с която си светели.

 

Жена и бебе загинаха в пожар в София
04.12.2009 10:35
Според очевидци преди да избухне пожарът е имало експлозия на газова бутилка

 

Котлон обгори семейство

Добрич. 25,08,2010 г.
Гръмнала газова бутилка на котлон прати цяло семейство от Добрич в болницата. Фамилията е без опасност за живота, съобщиха от полицията. В Отделението по неврохирургия са приети Мариян Николаев, съпругата му Искра и двете им деца - Рая на 4 г. и 2-годишният Максимилиян. Четиримата живеят в тавански апартамент на 9-ия етаж на ул. "Отец Паисий" в града. Всички били на терасата, където на газовия котлон пекли пипер. Без да забележат, маркучът излязъл от бутилката, получил се теч на газ, който довел до малък взрив.  Пожарникари разказаха, че бащата е действал изключително хладнокръвно - веднага спрял газа, извел децата си и после намокрил одеяло и го хвърлил върху котлона. Така успял да угаси пожара, докато пожарникарите дойдат, и да предотврати по-големи щети. Лекарите казаха, че четиримата са добре


 

Лак за коса гърми в огън, 3-ма обгарят
 
Публикувана: Сряда, 7-ми Юли 2010, автор(и): 24 Часа; прочитания: 641; коментари: 0

Гръмна силно, първо само се уплашихме, но после започна много да боли, разказват братовчедките. 
Флакон от лак за коса гръмна и вкара в "Пирогов" две деца и млада жена от Костинброд вчера.
Семейството почиствало и решило да запали на двора събраните боклуци. Хората не обърнали внимание, че между отпадъците има шише с надпис "Пази от огън".
Флаконът гръмнал и при взрива жената паднала почти директно в огъня, затова тя е с най-висока степен на изгаряне - 21% от кожата й са в рани, обясниха лекарите. Двете деца са седели на столчета близо до кладата и не успели да избегнат пламъците. Те пострадали по-леко - едното е с 5% изгаряния, другото - с 6%.
Бяхме трима, но братовчед ми бързо побягна и нищо му няма, разказа 11-годишната Галина. Тя се държи геройски в детското отделение въпреки раните по краката. На легло с подобни травми е братовчедка й - осемгодишната Радостина. Майката на по-малкото момиче е в сектора за лечение на термични травми на възрастни.
"Състоянието и на трите е стабилно. Изгарянията на децата са повърхностни и ще се възстановят скоро. Младата жена има и по-дълбоки увреждания на кожата и ще претърпи операция, вероятно още днес", обясни пред "24 часа" доц. Дора Танчева, шеф на реанимацията.
Ще преценим допълнително дали нямада се наложи хирургическо лечение и при децата, уточни шефът на клиниката по изгаряния проф. Огнян Хаджийски.
Всичко зависело от възстановителния период и евентуалните усложнения. Прогнозите обаче са по-скоро добри.
Доц. Танчева разказа, че традиционно през лятото има пик на изгарянията от открит огън. На второ място били инциденти с леснозапалими вещества при ремонти.
Особено трябва да се внимава, когато наблизо има деца, предупреждава лекарката

 

28 на косъм в рейс факла
Пълният автобус пламнал насред път, шофьорът успя да спаси пътниците. 28 човека бяха спасени от горящия автобус

ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Ужасяваща трагедия като с влака факла се размина по чудо.
Пълен с хора автобус пламна внезапно на пътя Велико Търново - Варна, но 37-годишният шофьор Емил Малаков запази самообладание и спаси всичките 28 пътници. Драмата се разигра в четвъртък вечерта между селата Железарци и Кавлак. Рейсът "Скания" изведнъж започнал да пуши. Шофьорът веднага отбил вдясно и помолил пътниците да слязат. Сред тях имало и три деца. Още докато хората слизали, пожарът обхванал целия корпус на автобуса, а след това прозорците започнали да се пръскат.
Целият багаж на пътниците е изгорял. Те не са имали време да съберат нищо, защото иначе биха рискували живота си.
Само минута след като всички били на безопасно разстояние огромният автобус бил обхванат от огъня и почти овъглен. На мястото пристигнали пожарникари от Стражица и Антоново, но въпреки това пламъците унищожили возилото.
Експерти обясниха, че шофьорът е действал по правилата и затова всички са спасени. Ако се е бил забавил малко, огънят е щял да блокира хидравликата за вратите на автобуса и всички щяха да останат вътре.
Пътниците са извозени с друг автобус на фирмата до Варна. Най-вероятната причина за инцидента е късо съединение. Според огнеборците от образувалите се искри огънят бързо се е разраснал и е обхванал целия рейс.

 

Жена и дете загинаха нелепо при пожар във варненски блок
19.03.2010 18:24
Майка и 12-годишния й син са се задушили от дима на стълбището, в болница са възрастна жена и дъщеря й, спасени от жилището, където тръгнал огънят
Телата на загиналите, увити в одеяла, бяха поставени на пейките пред блока
Пожар в жилищен блок във Варна, възникнал в обедните часове, взе две жертви.
Труповете на 41-годишна жена и момче на 12 били намерени в задимения вход на ул. "Рила" 7, в централната част на града.
Майката и синът живеели в апартамент на петия етаж и тръгнали надолу по стълбите, но между третия и четвъртия етаж се задушили.
Медицинските екипи опитали да реанимират обгазените, но усилията им не дали резултат, информира БТА.
Пожарът възникнал в една от стаите на апартамент на втория етаж и се пренесъл в коридора, облицован с ламперия, разказва БГНЕС.
Живеещите там жена на 62 и 34-годишната й дъщеря тръгнали да излизат, а през отворената входна врата пушекът изпълнил стълбищния коридор.

Двете били откарани във Военномедицинска болница без опасност за живота.

Достъпът на пожарните коли до местопроизшествието е бил затруднен от паркирали на улицата автомобили, информира по-рано БГНЕС.

 

Газова бутилка избухна в заведение, осем ранени
12.01.2009 20:40
Газовата бутилка е избухнала тази вечер след 19 ч. в заведение в село Скравена. Ранените са откарани в "Пирогов". Те са с изгаряния между 30 и 80%.
\
Газова бутилка избухна тази вечер в заведение в ботевградското село Скравена. Инцидентът стана малко след 19 часа, съобщи БГНЕС.
По информация на БГНЕС към мястото на взрива са били изпратени пет линейки, за да транспортиран пострадалите до Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" в София.
Осем души са ранени. Пострадалите са обгазени и с тежки изгаряния между 30% и 85%, съобщи за радиото Огнян Алексиев, шеф на Националния медицински координационен център. Всички са с опасност за живота.
БНР съобщи, че двама от ранените - мъж на 44 години и жена на 56 години, са в критично състояние.
На мястото на инцидента са пристигнали и екипи на пожарната, които са загасили пламъците, предизвикани от експлозията на газовата бутилка.
Според първоначална информация на МВР избухналата газова бутилка е била близо до печка на твърдо гориво.

 

Дете обгоря от газова бутилка, дядо и татко я взривили
 Вторник, 26-ти Януари 2010, автор: 24 часа
Газова бутилка се взриви и рани тежко 9-годишно момиченце, съобщиха от пресцентъра на МВР. Детето е с 40% изгаряния, вдишало е пушечни газове и животът му е в опасност, обясни д-р Йожланда Заякова, началник на Клиниката по изгаряния към Военноморска болница във Варна, пред радио "Фокус".
Инцидентът станал снощи в балчишкото село Сенокос. Бащата и дядото на пострадалото момиче решили да използват газовата бутилка за отопление.
Уредът обаче не могъл да бъде запален, защото нямал достатъчно газ. За да изкарат цялата налична газ, двамата предприели крайно рисковано и безотговорно действие: започнали да обливат студената газова бутилка с гореща вода.
В резултат обемът на газта се разширил. Последвал взрив, после и пожар.
Семейството е спасено от пламъците от пристигналите на място три пожарни екипа. Огънят е потушен напълно за половин час.
Родителите и дядото са с изгаряния по крайниците. Най-тежко пострадало е малкото момиченце. Семейството е настанено за лечение във Военноморската болница във Варна. Майката също е пострадала сериозно, бащата е с по-леки наранявания, но ще остане под наблюдение в лечебното заведение

 

40 семейства в огнен ад
Хората скачат от терасите на горящ блок, спасиха бебе

ШУМЕН. Огнен ад изхвърли близо 40 семейства на улицата по пижами, след като блокът им внезапно пламна. Бебе на два месеца е в болница със съмнение за обгазяване. Драмата се разигра в 8-етажна жилищна сграда на ул. "Дедеагач" в Шумен миналата нощ. Огънят тръгнал от подпалена врата на апартамент на първия етаж час след полунощ вчера. Паникьосани, хората зазвънели в пожарната. Първи на помощ се притекли полицейски патрули, които дежурели в района.
Униформените евакуирали хората през единствения вход на блока с мокри кърпи и парцали на лицата, за да не вдишват отровния дим. Беше истински кошмар. Хората крещяха, а съсед от първия етаж скочи от терасата си, разказаха очевидци. Запаленото жилище е на 45-годишната Невена Христова и 22-годишния й син.
По време на пожара обаче и двамата не са били в апартамента. Наскоро Христова останала вдовица, съпругът й починал от инфаркт. Семейството не е заможно, а съседите недоумяваха кой и защо е посегнал на апартамента им. Полицията уточни, че причините за пламъците се изясняват, но има версия и за умишлен палеж. Много от живеещите в блока са потърсили медицинска помощ, но няма опасност за здравето им. Въпреки обвиненията на хората, че пожарната се забавила, огнеборците са пристигнали за 7 минути, заяви Десислав Райнов от пресцентъра на полицията в Шумен.
Най-вероятно е станала грешка и огънят е бил за други, които живеят в съседни блокове, каза Невена Христова. Тя обаче не уточни кого има предвид.

 

Дете на годинка обгоря тежко при пожар
 Четвъртък, 17-ми Декември 2009, автор: 24 часа онлайн;
Пожар изпепели цяла къща в хасковското село Малево тази сутрин. Това съобщиха от областното звено "Пожарна безопасност и спасяване", цитирани от Дарик.
Когато екипът огнеборци пристига на място вече е горял покривът на къщата. Пожарникарите са успели да спасят две пристройки към изгорялото жилище. Огънят се е развил за минути.
Причината за възникване на пожара е печка на твърдо гориво, която майката разпалвала с леснозапалима течност, вероятно нафта. Именно това е причинило избухването на големи пламъци, който бързо са достигнали до момиченцето. То е било с дрешки от изкуствена материя, които са се разтопили върху кожата му.
По първоначална информация детето е с 15 % изгаряния. 36-годишната майка не е тежко пострадала. Тя е успяла да изведе детето навън, оставила го е при съседи, а когато се е върнала пожарът вече е бил обхванал цялото жилище. Жената има още едно дете, което малко преди инцидента е тръгнало за училище.
От пожарната за пореден път призовават хората да не ползват и да не оставят близо до печките си леснозапалими материали и течности.

 

Евакуираха гостите на хотел във Велико Търново заради пожар
30 декември 2008 19:30 
Гости на хотел "Премиер" в центъра на Велико Търново бяха евакуирани заради опасност от пожар. При инцидента няма пострадали хора.
Прегряване на комина на парното е запалило изолационна вата в покривната конструкция. Получило се е и задимяване на последните етажи на 5-етажната сграда, научи Дарик от собственика на хотела Георги Вълев.
На мястото има екипи на противопожарната служба, които са потушили горенето и продължават работа по тлеещата вата. Евакуирани са били само настанените почиващи на последните етажи. Никой от тях не е бил оставен без подслон и те са били настанени в други хотели, увери Вълев.
По думите му, щети има само в един апартамент, който е бил наводнен при гасенето. Собственикът на хотела дори смята, че до утре щетите ще бъдат напълно отстранени

 

Гори ресторант пред хотел Елейт Плаза в Младост 1.
23 Юли 2009 18:48

Заведението се намира в непосредствена близост до жилищни блокове. Не знам дали има опасност за хората в тях, но със сигурност одимяването е сериозно. Причината не е известна. Снимки - в материала

 

Пожар горя в центъра на София
Горя осеметажна сграда, в която е имало помещения на театър "Сълза и смях"

 Три пожарни има на мястото на пожара в центъра на столицата, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Гъст пушек се разнася от тавана и покрива на осеметажната сграда, в която е имало помещения на театър "Сълза и смях".
Затруднено е движението в района на кръстовището на ул. "Раковски", където се намира сградата на хотел "Славянска беседа", както и по съседните улици, чак до района на Министерството на икономиката и енергетиката.
През задния вход на театър "Сълза и смях" пожарникарите правят опит да достигнат до помещенията, откъдето се носи пушекът.
По първоначална информация става дума за помещения - ателиета, които са били използвани от театър "Сълза и смях" преди. В момента те са неизползваеми и са били празни.
Според информацията на БГНЕС пламналата сграда се намира на ул. „Славянска". Сградата е била обитавана отдавна от местен клошар и вероятно той е причинил пожар, съобщиха от Столичната пожарна. Пожарът е слаб и е овладян.

Ученици подпалиха математическата гимназия
Пламъците тръгнали от стая за пушене в НПМГ
 Инспекторатът: Няма стая за пушене

Няма стая за пушене. По данни на директора на НПМГ Уляна Баталска, пожарът е тръгнал от фоайе, а не от стая, заяви шефката на Инспектората по образованието Ваня Кастрева пред DeltaNews. На въпрос дали при проверки на инспектората не е забелязано, че има подобно помещение, тя отговори: „Това се прави от пожарната, но няма данни за наличието на такова помещение". До няколко дни се очаква докладът на директорката по случая, каза още Кастрева.  

Помещението, където възникнал огънят, се използвало за пушене, раказаха учениците.
Пожар избухна в НПМГ, съобщиха от МВР. Пламъците са тръгнали от нелегална стая за пушене, където са се събирали учениците, казаха от пожарната пред репортер на DeltaNews. 5 противопожарни автомобила с 30 огнеборци гасиха огъня.
След пожара учениците вече пушеха зад оградата на НПМГ.
 
Около 600 ученици са били евакуирани докато учителите опитвали да овладеят безуспешно пламъците с праховите пожарогасители в гимназията, разказа пред DeltaNews Васил Василев, шеф на отдел "Пожарогасене и аварийноспасителна дейсност". Едно момиче, което е имало астма, е откарано в болница, след като припаднало, допълни той.
Ученици разказаха пред DeltaNews, че от началото на годината неколкократно провеждали евакуация в случай на пожар. Отначало помислили, че и този път става дума за учение, но когато подушили дима разбрали, че ситуацията е сериозна.
Екипи на МВР и пожарната извършиха оглед на мястото. По първоначална информация, огънче от цигара е подпалило дивана в стаята за пушене. Тя е организирана в складово помещение, чиято врата към коридора е заключена. Учениците обаче се изхитрили да слизат до нея по стълбището от последния етаж. Школото ще бъде проветрено, а утре занятията ще бъдат възобновени.

Проблеми

Огнеборци се оплакаха пред DeltaNews, че извадили късмет да заредят вода от противопожарния щранг на улицата пред училището. За разлика от другите страни, където са високи около половин метър, в България щранговете са на равнището на асфалта и често върху тях паркират коли. За щастие този път паркирал автомобил нямало. Мъжете коментираха и, че е цяло чудо, че праховите пожарогасители са проработили. Те трябвало да се презареждат ежегодно, но у нас това се правело много рядко.

Проверка

Директорът на столичната пожарна комисар Иван Илиев съобщи за DeltaNews, че преди лятната ваканция миналата година е правена комплексна инспекция на училището, която се подновява всеки месец. "Нарушения не бяха открити", беше категоричен той.
„По всяка вероятност причината за възникване на пожара е небрежност при боравене с огън от страна на децата. Доколкото разбрах те са се събирали в това помещение, за да пушат. А този диван, който изгоря, откъде се е взел само един Господ знае", коментира комисар Илиев.

 

Евакуираха 600 ученици, заради пожар в гимназия в Червен бряг
19.12.2007, 16:02 (обновена 19.12.2007, 16:15)
news.bg
 
 Пожар е избухнал в Търговската гимназия „Васил Априлов" в Червен бряг.
Заради пожара са евакуирани 600 ученици и 50 учители, предаде БНР.
Няма пострадали в инцидента.
Огънят е възникнал в хранилището на кабинета по информатика, но в момента на избухването на пламъците, там не е имало деца.
В хранилището са се съхранявани стари документи, учебници и компютри.
Евентуална причина за пожара е късо съединение в електрическата инсталацията.
Предстои изясняване на точния размер на щетите


ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО Е  ВИЕ И ВАШИ ПОЗНАТИ, ДА НЕ СТЕ ГЕРОИ В СХОДНИ НОВИНИ.

СПАЗВАЙТЕ ПРОТИВОПОЖАРНИТЕ ПРАВИЛА!

ТЕЛЕФОН 112